Nye redskaber til livet 2: “Jeg skal arbejde lige her”

“Jeg skal arbejde lige her”

For Nicolaj har 10 ugers praktik på Haderslev Kasernes mekanikerværksted vist vejen til drømmejobbet. Her er han med i alle reparationer. Og efter en dag med sorte fingre kan han med tilfredshed sige, at han har lavet noget.

– Du skal bare klemme og trække til. Er det der din svage hånd? siger mekaniker Michael Løhndorf og smiler.
– Ja, det må det være, konstaterer Nicolaj tørt og trækker lidt hårdere i den tilbagetræksfjeder fra bremsebakken, som han er ved at demontere på Jeepen.
Egentlig skulle Nicolaj fra Dannevirkes 9. klasse kun have været i praktik på Haderslev Kasernes værksted i fem uger. Men han slog til på stedet, da han for fjorten dage siden fik tilbudt fem uger mere. Det her er meget bedre end at gå skole.
– Det fanger mig bare. Jeg føler mig godt tilfreds med at få sorte hænder og så kunne sige, at nu har jeg lavet noget. Når jeg har lavet en skoleopgave, er jeg træt – dér har jeg brugt al min energi. Sådan har jeg det ikke efter en dag på værkstedet, fortæller Nicolaj.

Med i alle reparationer
På Haderslev Kasernes mekanikerværksted udfører Nicolaj de samme arbejdsopgaver som alle andre. Han har lært det grundlæggende på Dannevirkes eget metalværksted og i en tidligere kommunal praktik. Og så er han selvfølgelig altid sammen med en svend, når han svejser, skifter bremser og holder militærkøretøjerne vedlige. Det fortæller lederen af værkstedet, seniorsergent Johnny Skoven, som er glad for at have Nicolaj i praktik.
– Det giver en anden stemning, når vi har unge mennesker på værkstedet. De fleste af os har mellem 15 og 30 års tjeneste bag os, så vi tager ikke skade af en anden form for værkstedshumor. Og Nicolaj er meget interesseret i arbejdet, siger Johnny Skoven. Samtidig spiller det også ind, at mekanikerne på kasernens værksted har mulighed for at planlægge arbejdet som de vil. Arbejdstempoet er højt, men her står ingen private kunder og stresser, fordi de akut
skal have repareret deres bil. Det giver måske bedre mulighed for at tage praktikanter.
– Vi er ikke presset af kunderne på samme måde som ude på ‘den anden side af hegnet’, så vi har tid til at tage Nicolaj med i alle reparationer. Det er jo en læringsproces, hvor han lige skal lære det faglige håndværk.
Men det går rigtig fint. Det var faktisk svendene selv, der sagde, at vi sagtens kunne have Nicolaj fem uger mere, siger Johnny Skoven.

Fremtidsplanerne er lagt
For Nicolaj har matchet været helt perfekt.
– Jeg har altid godt kunnet lide militæret. Lige fra jeg var helt lille. Jeg er heller ikke så social som mange andre, så jeg ville ikke kunne arbejde nede i Brugsen og gå hen og spørge kunderne, om der er noget, jeg kan hjælpe med. Det her passer mig meget bedre, forklarer Nicolaj.
Faktisk passer det Nicolaj så godt, at fremtiden allerede er lagt på skinner. Først skal han i 10. klasse på folkeskolen i Haderslev. Så vil han tage et grundforløb som mekaniker på teknisk skole. Og efter at have aftjent sin værnepligt regner han med at søge ind som soldat. For han har allerede fundet sin fremtidige arbejdsplads.
– Jeg regner faktisk med, at jeg skal arbejde lige her, siger Nicolaj.

Fra skolens værksted til Haderslev Kaserne Nicolaj er i gang med 10 ugers praktik på Haderslev Kasernes værksted, hvor han arbejder to dage om ugen. De andre tre dage følger han den almindelige undervisning i 9. klasse på Dannevirke. Nicolaj har deltaget i Dannevirkes værkstedsundervisning i to år og var i efteråret i et halvt års praktik på et kommunalt værksted.

Author avatar
Dannevirke